Egy friss kutatás szerint Miskolcon Veres Pál a favorit

Megosztás

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Veres Pál polgármester munkájával a miskolciak többsége elégedett. És vajon az egyéb pártok hogyan szerepelnek a megyeszékhelyen?

A budapesti Publicus Intézet június 26-30. között 807 fő megkérdezésével készített miskolci reprezentatív közvélemény-kutatásában vizsgálta az itt lakók elégedettségét, illetve a helyi politikusok népszerűségét, amelyet honlapjukon tettek közzé.

A szakemberek vizsgálták a pártok népszerűségét is: az összes megkérdezett körében a Fidesz 22 százalék, a DK 11 százalék, az MSZP 5 százalék, a Momentum 3 százalék, a Jobbik 2 százalék szavazót tudhat maga mögött. A Mi Hazánk 3 százalék, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalék támogatóban bízhat, azonban közel minden második (47 százalék) válaszadó bizonytalan abban, melyik pártra szavazna egy most vasárnapi országgyűlés választáson. Érdekes azonban, hogy 5 százalék csak egy ellenzéki összefogásra hajlandó szavazni. 

Egy most vasárnap rendezett országgyűlési választáson a Fidesz hajszállal győzne az ellenzéki összefogás előtt, a válaszadók 27 százaléka a Fideszre, a 26 százalék pedig az ellenzéki összefogás szövetségére (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd) szavazna. 

A DK tehát Miskolcon is a legerősebb ellenzéki párt, figyelemreméltó viszont, hogy ha egy ellenzéki összefogáson kívül indulna, az ereje már csak 5%-ot érne, az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége ugyanis egy összefogásban bízik elsősorban. Kérdés, hogy az ellenzéki pártok mihez kezdenek az együtt jelentős, külön-külön azonban csekélyke erejükkel. 

Az önkormányzat és a város ügyében azonban sokkal markánsabban foglalnak állást a miskolciak, itt meggyőző a jelenlegi polgármester, Veres Pál fölénye, tízből hét miskolci ugyanis inkább elégedett a polgármester négy éves munkájával, és ha most vasárnap lennének a választások minden bizonnyal győzne is a regnáló városvezető. 

Közel minden második (45 százalék) megkérdezett biztosan a folytatásra szavazna: az ellenzéki szavazók 73%-a, a bizonytalanok közel fele, de még a Fidesz-szavazók egy ötöde is inkább Verest támogatná. 

A reprezentatív kutatás arra is rámutat, hogy a miskolciak szerint sem a kormánypártok oldalán, sem az ellenzéki oldalon nincs jelenleg olyan karakter, aki alkalmasságban akár csak megközelítené a jelenlegi polgármestert.

Tízből hat (61 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy Veres Pál inkább alkalmas Miskolc vezetésére, Hegedűs Andreát (DK) tízből hárman (28 százalék), Pakusza Zoltánt (Mi Hazánk) tízből ketten (20 százalék), Hollósy Andrást (Fidesz) minden nyolcadik (12 százalék) Szinay Attilát (Fidesz) pedig minden kilencedik (11 százalék) válaszadó tartja inkább alkalmasnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek